Missä tilanteessa pidetään ylimääräinen yhtiökokous?
On olemassa tilanteita, joissa on pidettävä ylimääräinen yhtiökokous. Nämä tilanteet on säädetty asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 4 §:n 1 kohdassa.
Ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä, jos:
1) yhtiöjärjestyksessä niin määrätään;
Asunto-osakeyhtiölaki, Luku 6 § 4
2) yhtiökokous tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta; taikka
3) osakkeenomistaja, tilintarkastaja tai toiminnantarkastaja vaatii sitä 5 §:n mukaisesti.
Yhtiöjärjestyksessä voi olla määräys, joka mahdollistaa ylimääräisen yhtiökokouksen koollekutsumista, kun vähintään 1/10 asukkaista sitä vaatii. Hyväksyttävä määrä osakkaita voi olla myös yhtiökokouksessa asetettu pienemmäksi kuin kymmenesosa, mutta ei koskaan sitä isommaksi.
Myös asunto-osakeyhtiön hallitus voi järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen, jos sille nähdään aihetta. Täten voi esimerkiksi pyrkiä muuttamaan jonkun asian jo olemassa olevaa päätöstä. Päätös pitää ylimääräinen yhtiökokous on mahdollista tehdä myös meneillään olevassa yhtiökokouksessa.
Asiantuntevat lakimiehemme auttavat mielellään ylimääräiseen yhtiökokoukseen liittyvissä asioissa.
Vaatimus ylimääräisen yhtiökokouksen pitämisestä
Oikeus vaatia ylimääräistä yhtiökokousta:
Ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä, jos sitä vaativat tilintarkastaja, toiminnantarkastaja tai osakkeenomistajat, joilla on yhteensä kymmenesosa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi osa kaikista osakkeista. Vaatimuksen on oltava kirjallinen ja kokouksen pitämistä on vaadittava tietyn asian käsittelemistä varten.
Kokouskutsu on toimitettava kahden viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta.
Asunto-osakeyhtiölaki, Luku 6 § 5
Ylimääräisen yhtiökokouksen pitämistä voivat lain mukaan vaatia osakkaat, tilitarkastaja tai toiminnantarkastaja kukin. Osakkaat voivat vaatia yhtiökokousta vain, jos heitä on tarpeeksi, jolloin heidän omistuksessansa on vähintään yhtiöjärjestyksessä päätetty määrä osakkeita, useimmiten kymmenesosa. Tili- tai tominnantarkastajan osalta on oleva jommankumman vaatimus, molemmilta ei tarvita. Vaatimuksen on oltava kirjallinen, sekä sisältävä tietoa asiasta, mitä ylimääräisessä kokouksessa on tarkoitus käydä läpi.
Korkein hallinto-oikeus on tapauksissa KHO 2017:62, KHO 2003:6 ja KHO 1990:504 päättänyt, että tilanteissa joissa vaaditaan ylimääräistä yhtiökokousta, on otettava huomioon ettei uutta kokousta voida pitää, jos samasta asiasta on juuri päätetty aikaisemmassa juuri pidetyssä yhtiökokouksessa. Ratkaisevana kaikissa näissä tapauksissa on ollut käsiteltävän asian luonne, sillä uuden yhtiökokouksen pitämistä ei sallittu, ellei asiassa ollut muutoksia.
Kutsu ylimääräiseen yhtiökokoukseen on toimitettava kaikille osakkaille kahden viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta.
YHTEYDENOTTO
Jos tarvitset apua ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämiseen liittyen, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot