Muiden henkilöiden osallistumisoikeus yhtiökokoukseen (Kuka voi osallistua yhtiökokoukseen)

Viimeisimmät

Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen

Osakkaiden lisäksi voivat hallitusten jäsenet tai isännöitsijä osallistua yhtiökokoukseen, ellei yhtiökokouksessa ole toisin päätetty. Päätöksen tulee olla tehty yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä, ja yksittäistapauksissa ainoastaan. Läsnäolo-oikeuden epääminen ei ole mahdollista, mikäli hallituksen jäsen tai isännöitsijä itse ovat osakkeenomistajia, sillä silloin heidän oikeutensa osallistua yhtiökokouksessa perustuu lain 6 luvun 7 §:ään. Hallitusten jäsenten tai isännöitsijän läsnäolo-oikeutta ei myöskään voi etukäteen kieltää, sillä he ovat vastuussa osakkaiden kyselyoikeuden toteutumisesta vastaamalla osakkaiden kysymyksiin yhtiökokouksessa.

Osallistumisen edellytyksenä on, että osakkeenomistaja on yhtiökokousta edeltävänä päivänä (yhtiökokouksen täsmäytyspäivä) merkittynä osakeluetteloon tai huoneistotietojärjestelmästä annetun lain 4 §:ssä tarkoitettuun osakehuoneistorekisteriin. Osakkeenomistuksessa yhtiökokouksen täsmäytyspäivän jälkeen tapahtuneet muutokset eivät vaikuta oikeuteen osallistua yhtiökokoukseen eivätkä osakkeenomistajan äänimäärään. (28.12.2018/1330)

Hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä on oikeus olla läsnä yhtiökokouksessa, jollei yhtiökokous yksittäistapauksessa päätä toisin. Hallituksen ja isännöitsijän on huolehdittava siitä, että osakkeenomistajan 25 §:ssä tarkoitettu kyselyoikeus voi toteutua. Tilintarkastajan läsnäolosta yhtiökokouksessa säädetään tilintarkastuslaissa (1141/2015) ja toiminnantarkastajan läsnäolosta tämän lain 9 luvussa. Yhtiökokous voi sallia myös muiden henkilöiden läsnäolon yhtiökokouksessa.

Tilintarkastajan oikeutta osallistua varsinaisessa yhtiökokouksessa säädetään tilitarkastuslaissa. Yleisesti on tilitarkastajalla oikeus osallistumiseen, jos yhtiökokouksessa käsitellään tilinpäätösasioita, tai muita asioita, jotka vaativat tilintarkastajan läsnäolon. Sama pätee toiminnantarkastajaan. Enemmistöpäätöksellä voi myös sallia muiden henkilöiden läsnäolon yhtiökokouksessa.

Asukkaiden osallistumisoikeus yhtiökokoukseen (Näissä tilanteissa voi myös vuokralainen osallistua yhtiökokoukseen)

Asukkailla on osallistumisoikeus yhtiökokoukseen vuokrasuhteen tai muun oikeuden nojalla niissä asunto-osakeyhtiöissä, joissa on vähintään viisi eri omistajien omistamaa huoneistoa. Myös muihin rakennuksen osiin kohdennetun hallintaoikeuden nojalla voi asukas osallistua yhtiökokoukseen. Näitä ovat esimerkiksi asunto, autotalli tai autopaikka.

Vuokralaiset voivat osallistua sellaisissa yhtiökokouksissa, joissa käsitellään yhteisiin tiloihin liittyviä asioita, taikka osakeyhtiön omia järjestyssääntöjä. Lisäksi vuokralaisilla on osallistumisoikeus myös sellaisten asioiden käsittelyssä, jotka olennaisesti vaikuttavat vuokralaisten hallinnassa olevien huoneistojen käyttöä. Asukkaiksi pidetään sekä osakkaiden vuokralaisia, että asunto-osakeyhtiön vuokralaisia – ja näiden alivuokralaisia. Vastaavasti liikehuoneistojen vuokralaisia ei pidetä asukkaiksi.

Asukkaat voivat käyttää puhevaltaa, muttei päätösvaltaa. Käytännössä he eivät voi päättää asunto-osakeyhtiön asioista, mutta he voivat sen sijaan tehdä parannusehdotuksia. (HE 1990 s.45) Asukkailla on samaten kuin osakkeenomistajilla oikeus valtuuttaa toinen henkilö osallistumaan puolestaan yhtiökokouksessa, sekä käyttää tarvittaessa avustajaa. Asukkaat voivat myös ennen yhtiökokousta vaatia sellaisen asian käsittelyä, johon heillä on osallistumisoikeus.

Jos yhtiöissä on vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat, yhtiön rakennuksessa vuokraoikeuden tai muun vastaavan perusteen nojalla asuvilla asukkailla on oikeus osallistua sellaiseen yhtiökokoukseen, jossa käsitellään:

  • 1) yhtiössä noudatettavia järjestyssääntöjä;
  • 2) yhtiön yhteisten tilojen käyttöä; taikka
  • 3) sellaista kunnossapitoa tai uudistamista, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen tai asukkaan huoneiston taikka yhteisten tilojen käyttöön.

Asukkaalla on 1 momentissa tarkoitetussa asiassa oikeus käyttää kokouksessa puhevaltaa. Jos huoneistossa asuu useita henkilöitä, he saavat osallistua kokoukseen yhden valitsemansa henkilön edustamina. Asukkaalla on oikeus käyttää 8 §:ssä tarkoitettua valtuutettua tai avustajaa sekä 6 §:n mukainen oikeus saada tämän pykälän 1 momentissa tarkoitettu asia käsiteltäväksi yhtiökokouksessa.

Jos yhtiökokouksessa käsitellään 1 momentissa tarkoitettua asiaa, on tätä koskeva ilmoitus viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta asetettava nähtäville yhtiön rakennuksissa yleisesti käytettäville ilmoitustauluille tai toimitettava jokaiseen huoneistoon, jossa asuu vuokralainen tai 1 momentissa tarkoitettu muu asukas. Yhtiökokouksesta laadittavaan pöytäkirjaan on otettava maininta 1 momentissa tarkoitettujen asukkaiden osallistumisesta kokoukseen. Asukkaalla on samanlainen oikeus kuin osakkeenomistajalla saada tällaisesta kokouksesta laadittu pöytäkirja nähtäväkseen ja jäljennös siitä.

Yhtiökokouksesta laadittavaan pöytäkirjaan on otettava maininta 1 momentissa tarkoitettujen asukkaiden osallistumisesta kokoukseen. Asukkaalla on samanlainen oikeus kuin osakkeenomistajalla saada tällaisesta kokouksesta laadittu pöytäkirja nähtäväkseen ja jäljennös siitä (AOYL luku 6, 11 §).

Tilanteissa, joissa osakas on valtuuttanut vuokralaisen asiamiehekseen, on valtuutetulla puhevallan lisäksi myös päätösvaltaa yhtiön asioissa.

Jos asukkailla on oikeus osallistua yhtiökokouksessa, on tästä heille ilmoitettava kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta. Ilmoituksen tulee olla nähtävillä kiinteistön yhteisissä tiloissa, sekä toimitettava niihin huoneistoihin, joissa asuu asukkaaksi määritelty henkilö.

Yhtiökokouksen pöytäkirjaan merkitään asukkaiden osallistuminen. Asukkailla on myös oikeus pyynnöstä saada pöytäkirja nähtäväkseen tai saada pöytäkirjasta kopio itselleen.

Mikäli tarvitset neuvoa yhtiökokoukseen osallistumiseen liittyen vuokralaisena, olethan yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme. Yhteystiedot Kiinteistöriitalakimiehiimme https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedo

Lue lisää aiheesta Asunto-osakeyhtiön edustaminen: isännöitsijän ja hallituksen rooli edustamisessa https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/?p=2312

AOYL https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091599#O3L6P7

HE 1990 s. 45 https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_216+1990.pdf