
Mitä on luovutusvoitto?
Luovutusvoitto eli myyntivoitto syntyy, kun myy tai vaihtaa omaa omaisuuttaan ja myyntihinta on suurempi kuin se, mitä myyjä itse maksoi kohteesta alun perin. Käytännössä myyjä tekee siis voittoa omaisuutensa myynnillä. Luovutusvoitosta täytyy maksaa veroa. Tämän lisäksi kaikki luovutusvoitot täytyy ilmoittaa veroilmoituksessa.
Kun myynnissä olleen omaisuuden ostaja maksaa myyjälle vähemmän kuin myyjä itse maksoi omaisuudesta aikanaan, kyseessä on tällöin luovutustappio eli myyntitappio. Tappio on mahdollista vähentää saman verovuoden luovutusvoitoista. Jos luovutusvoittoja ei ole, luovutustappiot vuodelta 2016 tai sen jälkeen on mahdollista vähentää muista pääomatuloista.
Näin jokainen kykenee laskemaan luovutusvoiton tai -tappion määrän. Se tapahtuu: vähentämällä myyntihinnasta ostohinta sekä kulut, jotka ovat aiheutuneet ostosta ja myynnistä. Ostohintaa saattavat alentaa vähennykset, jotka myyjä on tehnyt ostohinnasta aiemmin verotuksessa. Mikäli myyjä on saanut omaisuuden perintönä tai lahjana, hankintahinta on sama kuin verotusarvo, jota on käytetty perintö- ja lahjaverotuksessa.
Mitä on verovapaa luovutus?
Luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, mikäli verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat enimmillään 1 000 euroa. Kyseistä säännöstä sovellettaessa ei oteta huomioon verovapaaksi säädettyjä luovutusvoittoja eikä tavanomaisen koti-irtaimiston tai muun siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksia. Oman asunnon luovutusvoitto katsotaan verovapaaksi, mikäli asunto on ollut henkilön omistusaikana käytössä, joko omana tai perheensä asuntona yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.
Veroprosentti
Luonnollisen henkilön ja kuolinpesän omaisuuden myynnistä tai vaihtamisesta syntyvää voittoa eli luovutusvoittoa pidetään veronalaisena pääomatulona. Vuonna 2011 pääomatulon veroprosentti oli 28% ja vastaavasti vuonna 2012 ja 2013 veroprosentti on 30%. Sama prosentuaalinen luku oli 50 000 euron ylittävältä osuudelta 32%.
Oman asunnon myynti tai vaihto
Oman asunnon luovutusvoittoon liittyviä säännöksiä tullaan soveltamaan verovelvollisen omana tai hänen perheensä vakituisena asuntona käytetyn rakennuksen tai sen osan luovutuksesta syntyvään voittoon. Oman asunnon myynnistä tai sen vaihtamisesta saatu voitto katsotaan verovapaaksi tuloksi, jos myyjä on omistanut luovutettavan huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet tai osuudet taikka rakennuksen vähintään kaksi vuotta ennen luovutusta. Tämän lisäksi myyjän on täytynyt käyttää kyseistä huoneistoa tai rakennusta omistusaikana ennen luovutusta yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheensä vakituisena asuntona.
Omistusaika alkaa laskettavaksi yleensä ostosopimuksen tekemisestä luovutussopimuksen tekemiseen. Ratkaisevaa on yleensä lopullisen kauppakirjan allekirjoitusajankohta. Mikäli asunto on puolestaan saatu perintönä, omistusaika lasketaan alkavaksi perittävän kuolemasta. Mikäli asunto on puolestaan saatu osituksessa, verovapauden edellyttämä kahden vuoden omistusaika lasketaan alkavaksi ositusta edeltäneestä omistajanvaihdoksesta. Asumisaika lasketaan siis siitä, kun asunnon osituksessa saanut osapuoli on näin laskettavana omistusaikana alkanut käyttää luovutettavaa asuntoa omana vakituisena asuntonaan.
Näiden aiemmin mainittujen lisäksi, myös luovutetun rakennuksen rakennuspaikasta saatu voitto on verovapaata. Tämä koskee kaavoitetulla alueella kaavan mukaista tonttia tai rakennuspaikkaa ja muualla rakennuspaikkaa 10 000m2:iin asti. Mikäli kuitenkin huoneistosta tai rakennuksesta on alle puolet ollut omana tai perheensä vakituisena asuntona, luovutusvoitosta verovapaata osuutta on vain tätä käyttöä vastaava osa eli se osa joka on ollut oman tai perheen käytössä. Mikäli luovutetulla rakennuksella tai huoneistolla on ollut useampia omistajia, jokaisen omistajan saaman voiton verovapaus ratkaistaan erikseen edellä mainittujen edellytysten perusteella.
Asumisoikeuden luovutuksesta saatu voitto katsotaan myös verovapaaksi tuloksi, tämä toteutuu samoin edellytyksin kuin oman asunnon luovutusvoitto.
Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutus
Edellä mainittujen ohella myös tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta kertyvä voitto on verovapaata tuloa, jos omaisuus on ollut verovelvollisen omassa tai hänen perheensä käytössä. Tämä edellyttää myös sitä, että verovuoden aikana saadut luovutusvoitot ovat yhteensä enintään 5000 euroa. Tämän määrän ylittävä osa puolestaan on veronalaista tuloa. Hyvä huomioida, että esimerkiksi autoja ja veneitä sekä arvokkaita tauluja tai taide-esineitä tai muita sijoituskohteita ei pidetä tavanomaiseen koti-irtaimistoon kuuluvina. Tästä johtuen niistä saadut luovutusvoitot ovat kokonaan veronalaista tuloa.
Jokaisen perheenjäsenen omistaman irtaimiston myynnistä saatu voitto lasketaan itsenäisesti ja erillään muiden perheenjäsenten voitosta. Tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksesta syntyvä tappio ei kuitenkaan toisaalta ole vähennyskelpoinen.
Pienet luovutusvoitot
Pienet luovutusvoitot katsotaan olevan verovapaata tuloa. Luonnollisen henkilön tai kuolinpesän saama omaisuuden luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa. Tämä pätee tilanteissa, joissa verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut luovutushinnat ovat enintään 1 000 euroa.
Tämä edellä mainittu säännös ei kuitenkaan koske tavanomaisen koti-irtaimiston ja siihen rinnastettavan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksia kuten esimerkiksi yksityiskäytössä olevan auton luovutusta. Luovutus hintojen määrää laskettaessa ei oteta huomioon tällaisia luovutuksia, eikä tämän lisäksi myöskään sellaisen omaisuuden luovutuksia, joista saatu voitto on erikseen säädetty verovapaaksi kuten esimerkiksi oman vakituisen asunnon verovapaata myyntiä.
Mikäli luovutus hintojen yhteismäärä ylittää tuon 1 000 euroa, luovutuksista syntyneet voitot lasketaan yhteen ja voittojen yhteismäärä katsotaan veronalaisena tulona. Säännöksessä tarkoitetun omaisuuden luovutuksesta syntyneen tappion vähennyskelpoisuudesta on mahdollista lukea lisää luovutustappioiden vähentämisen ohjeesta.
Kiinteistö, joka on luovutettu luonnonsuojelualueeksi
Myöskään luonnonsuojelualueeksi luovutetusta kiinteistöstä saatu voitto ei ole veronalaista tuloa siltä osin, kuin kiinteistö tullaan vaihtamaan toiseen kiinteistöön.
2010 alkaneesta verovuodesta lahtien myynnistä tai muusta luovutuksesta saatua voittoa ei myöskään ole pidetty veronalaisena tulona, tämä edellyttää, että luovutettava kiinteä omaisuus tullaan luovuttamaan valtiolle tai valtion liikelaitokselle luonnonsuojelulaissa tarkoitetuksi luonnonsuojelualueeksi. Luonnonsuojelulaissa tarkoitetuksi suojelualueeksi luovutetusta kiinteästä omaisuudesta saatu voittoa ei katsota veronalaiseksi tuloksi myöskään silloin, kun kiinteistö vaihdetaan toiseen kiinteistöön. Tämänkaltaisessa vaihdossa vastikkeeksi saadun kiinteän omaisuuden hankinta-aika lasketaan luovutetun omaisuuden hankinta-ajasta. Hankinta-ajan laskemista koskevat erityissäännöksellä on merkitystä hankintameno-olettamaa määritettäessä, mikäli verovelvollinen luovuttaa vaihdossa saamansa kiinteistön ennen kuin kymmenen vuoden omistusaika on kulunut. Vaihdossa saadun kiinteistön oikean hankintamenon suuruudesta ei ole erityissäännöstä, joten se määräytyy samalla tavalla kuin yleensä eli vaihdossa luovutetun kiinteistön käyvän arvon mukaisesti.
Tämän ohella myös maa- ja metsätalouden sekä muun yrityksen sukupolvenvaihdoksen helpottamiseksi eräät lähiomaisten väliset luovutukset ovat muun ohella myös verovapaita.
Sukupolvenvaihdosluovutukset
Aiemmin mainittujen ohella myös sukupolvenvaihdosluovutus on myyjälle verovapaa. Edellytyksenä kuitenkin on se, että verovelvollinen myy harjoittamaansa maa- tai metsätalouteen kuuluvaa kiinteää omaisuutta, jonka on täytynyt ollut yli 10 vuotta verovelvollisen tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti. Ostajan täytyy siten olla joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa myyjän lapsi, myyjän puolison lapsi, lapsenlapsi, sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli, jotta luovutus katsotaan verovapaaksi. Verovapaus koskee näiden ohella myös avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiön osuutta sekä vähintään 10 prosentin omistusosuutta osakeyhtiössä. Myös tavanomaisen koti-irtaimiston luovutusvoitto on verovapaata, kun voitto on enintään 5 000 euroa vuodessa.
Mikäli luovutuksensaaja luovuttaa saamansa omaisuutta edelleen eteenpäin ennen kuin 5 vuotta on kulunut hänen saannostaan, luovutuksensaajaa verotetaan luovuttajalla verottamatta jätetystä voitosta. Tämä tapahtuu siten, että jatko luovutuksesta saatua voittoa laskettaessa omaisuuden hankintamenosta vähennetään se veronalaisen luovutusvoiton määrä, jota aiemmin ei ole sukupolvenvaihdoshuojennuksen johdosta pidetty veronalaisena tulona.
Näistä tekstissä mainituista ja muista yritysten luovutuksista saa tarkempia tietoja verotoimistosta.
Mikäli tarvitset apua vero voittoon tai luovutusvoittoon liittyen, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme!
Viitatut lait:
Luonnonsuojelulaki