Taloyhtiön yhtiökokous on yhtiön päätöksenteon korkein väylä, jossa osakkaat, hallitus ja isännöitsijä voivat sopia yhtiön linjauksista. Asunto-osakkeen omistus oikeuttaa huoneiston hallinnan lisäksi myös yhtiökokouksessa osallistumiseen, joka on yksi tärkeimmistä asunto-osakeyhtiön osakkaan oikeuksista. Oikeus osallistua yhtiökokoukseen on osakkaalla olemassa riippumatta siitä, onko kohde rakennettu vai vielä rakentamaton – näin on päätetty Turun hovioikeuden ratkaisussa (Turun HO 5.5.2011 nro 984).
Yhtiökokous
Osakkeenomistajien osallistuminen
Jokaisella osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen.
Osallistumisen edellytyksenä on, että osakkeenomistaja on yhtiökokousta edeltävänä päivänä (yhtiökokouksen täsmäytyspäivä) merkittynä osakeluetteloon tai huoneistotietojärjestelmästä annetun lain 4 §:ssä tarkoitettuun osakehuoneistorekisteriin. Osakkeenomistuksessa yhtiökokouksen täsmäytyspäivän jälkeen tapahtuneet muutokset eivät vaikuta oikeuteen osallistua yhtiökokoukseen eivätkä osakkeenomistajan äänimäärään. (28.12.2018/1330)
Asunto-osakeyhtiölaki Luku 6 § 7
Osallistumisoikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että osakas pystyy yhtiökokouksessa osallistumisen lisäksi myös käyttämään äänivaltaa, eli päättämään asunto-osakeyhtiön asioista. Jos asunto-osakkeet omistaa useampi henkilö yhdessä (esimerkiksi aviopari), päättävät he keskenään, kumpi omistajista edustaa osakeryhmää. Heitä voi edustaa myös kolmas henkilö. Tilanteissa, joissa huoneiston toinen omistaja on kuolinpesä, voi leski osallistua yhtiökokoukseen vain, jos kuolinpesän osakkaat ovat hänet siihen valtuuttaneet. Vajaavaltaiseksi julistettua henkilöä edustaa hänen lainvoimainen edustajansa, useimmiten kyseessä on yksityinen tai yleinen edunvalvoja.
Osakkaiden osallistumisoikeus riippuu siitä, onko heitä yhtiökokousta edeltävänä päivänä merkitty osakeluetteloon tai huoneistotietojärjestelmästä 2019 annetun lain 6 §:ssä tarkoitettuun osakehuoneistorekisteriin. Tuosta juuri mainitusta päivästä käytetään myös nimikettä täsmäytyspäivä. Muutokset, jotka on tehty osakerekisteriin täsmäyspäivän jälkeen eivät vaikuta yhtiökokoukseen osallistumisiin tai osakkaiden äänimäärään.
Valtuutettu ja avustaja
Osakkeenomistaja saa käyttää oikeuttaan yhtiökokouksessa valtuutetun välityksellä. Valtuutetun on esitettävä päivätty valtakirja tai hänen on muutoin luotettavalla tavalla osoitettava olevansa oikeutettu edustamaan osakkeenomistajaa. Valtuutus koskee yhtä kokousta, jollei valtuutuksesta muuta ilmene.
Osakkeenomistajalla ja valtuutetulla saa olla kokouksessa avustaja.
Asunto-osakeyhtiölaki Luku 6 § 8
Asunto-osakeyhtiön osakkaalla on oikeus käyttää äänivaltaansa yhtiökokousten sisällä myös valtuutetun avulla. Valtuutettu voi olla kuka tahansa henkilö, paitsi oikeushenkilö tai vajaavaltaiseksi julistettu henkilö. Valtuutuksen voi antaa valtakirjalla tai muulla luotettavalla tavalla. Valtakirjan muoto voi myöskin olla varsin erilainen – avoin asianajovaltakirja, yksilöity valtakirja, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva valtakirja. Tämä mahdollistaa erilaisia ratkaisuja, sillä valtuutuksen voi esimerkiksi antaa yhtä tai kaikkia tulevia yhtiökokouksia varten. Tilanteissa, joissa on annettu avoin asianajovaltakirja voi valtakirjan siirtää toisellekin henkilölle, jos valtuutettu ei esimerkiksi pääse osallistumaan yhtiökokoukseen.
Jos useita osakkeita tai osakeryhmiä omistava henkilö antaa asiamiehelle valtuutuksen, täytyy sen koskea kaikkia osakkaan omistamia osakkeita. Valtuutus osaan osakkeista ei ole mahdollista, sillä osakas voi käyttää äänimääräänsä vain itse tai yhden asiamiehen kautta. Lisäksi voi sekä osakas, että hänen valtuuttama henkilö käyttää ääni- tai puheoikeutta avustajan kautta. Yhdellä osakkaalla ei voi olla enemmän kuin yksi avustaja, eikä tämän henkilön henkilöllisyyttä ole mitenkään rajattu, vaan pelkkä ilmoitus avustajan käytöstä riittää.
Entä jos osakkeet omistaakin taloyhtiö?
Laissa on myös määräys siitä, ettei asunto-osakeyhtiölle tai tytäryhtiölle kuuluvalla osakkeella voi osallistua yhtiökokoukseen. AOYL 6 luvun 9 §:n mukaan yhtiölle kuuluvaa osaketta ei myöskään oteta lukuun, kun tehdään päätöstä, jossa vaaditaan kaikkien osakkeenomistajien suostumusta. Niitä ei myöskään oteta lukuun, kun käytetään oikeutta, joka vaatisi myös kaikkien osakkeenomistajien suostumusta. Yhtiön osakkeita ei esimerkiksi oteta huomioon kun lasketaan 1/10 määrävähemmistöä erityisen tarkastuksen yhteydessä.
2019 Osakehuoneistorekisteriin merkitseminen
Osakkeen panttaus kirjataan osakehuoneistorekisteriin pantinsaajan hakemuksesta huoneistotietojärjestelmästä annetun lain 6 §:n mukaisesti. Kirjaamisen edellytyksenä on rekisteriin kirjatun osakkeenomistajan suostumus tai muu selvitys hakijan oikeudesta. Kirjauksessa on mainittava pantinsaaja ja pyydettäessä panttivastuun enimmäismäärä euroissa.
Jos pantinsaajia on useita, panttausten keskinäinen etusijajärjestys voidaan kirjata näiden yhteisestä hakemuksesta.
Panttausta koskeva kirjaus poistetaan tai sitä muutetaan osakehuoneistorekisteriin kirjatun osakkeenomistajan tai pantinsaajan hakemuksesta. Poistamisen tai muuttamisen edellytyksenä on niiden suostumus, joiden asema voi muutoksen johdosta heikentyä.
Laki huoneistotietojärjestelmästä 2018/1328 (Luku 2 § 6)
Asunto-osakeyhtiöt, jotka on perustettu ennen 1. tammikuuta 2019 on liityttävä osakehuoneistorekisteriin laissa säädetyssä määräajassa. Näiden olemassa olevien taloyhtiöiden määräaika rekisteriin siirtymiseen on 1.5.2019-31.12.2022. Siirron jälkeen taloyhtiön vastuu osakeluettelon ylläpidosta päättyy. Voit lukea lisää uudesta järjestelmästä täältä.
Osakkaiden osallistumisoikeus riippuu siitä, onko heitä merkitty osakeluetteloon tai huoneistotietojärjestelmästä annetun lain 6 §:ssä tarkoitettuun osakehuoneistorekisteriin yhtiökokousta edeltävänä päivänä. Tästä päivästä käytetään myös nimikettä täsmäytyspäivä. Muutokset, jotka on tehty osakerekisteriin täsmäyspäivän jälkeen eivät vaikuta yhtiökokoukseen osallistumisen oikeuteen tai osakkaiden äänimäärään.
Jos tarvitset neuvoa liittyen yhtiökokoukseen osallistumiseen tai osallistumisen mahdollistamiseen, tai mikäli harkitset asiamiehen valtuutusta yhtiökokouksessa, olethan yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme: www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot
Asunto-osakeyhtiölaki 2009/1599 (Luku 6 § 7 – 9) https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091599#O3L6P7
Laki huoneistotietojärjestelmästä 2018/1328 (Luku 2 § 6) https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20181328