Syy-yhteyden arviointi
Kun syy-yhteyttä arvioidaan, voidaan erottaa luonnontieteellinen eli faktinen ja oikeudellinen syyseuraussuhde. Vaikka oikeudellinen arviointi rakentuu luonnontieteelliselle perustalle, tulee huomioida, etteivät oikeudellinen syy-yhteysvaatimus ja luonnontieteelliset kausaliteettikäsitykset välttämättä seuraa toisiaan aukottomasti. Aiheuttamissuhteen tulee olla lääketieteellisesti selvitetty, jotta kemiallinen altistus ja sairauden välinen syy-yhteys voidaan arvioida oikeudellisessa päätöksenteossa. Vaikka syy-yhteyteen liittyisi luonnontieteellisesti arvioituna epävarmuustekijöitä, voidaan syy-yhteyden kuitenkin katsoa olevan riittävästi selvitetty korvausvastuun kannalta. Oikeudellinen syy-yhteys, joka johtaa vastuuseen, ei välttämättä ulotu kaikkiin sellaisiin etäisiin seurauksiin, joiden voidaan katsoa olevan tosiasiallisesti kausaalisuhteessa valintaperusteeseen.
Syy-yhteysarviointi henkilövahinkoja koskevissa asioissa tapahtuu lähtökohtaisesti lääketieteellisten kokemussääntöjen perusteella. Arviointi on kuitenkin lopulta aina oikeudellinen, koska kyse on korvausvastuun syntymisestä tai syntymättä jättämisestä.
Sellainen seuraus, jonka katsotaan olevan liian etäinen, voidaan osoittaa muun muassa ajallisen yhteyden puuttuessa, koska syy-yhteyden virheen ja siitä aiheutuneen vahingon välillä täytyy olla sopivaa yhteyttä ajallisesti. On kuitenkin hyvä huomata, että aiheuttamistekijän ja seurauksen välinen ajallinen yhteys voi olla hyvinkin pitkä sisäilmaongelmien suhteen.
Edellä mainitusta huolimatta syyn on oltava kuitenkin tieteellisesti riittävän aiheuttamisvoimainen. Sisäilmaongelmien syy-yhteysharkinnassa joudutaan usein tukeutumaan kokemusperäiseen harkintaan siitä, miten tietyntyyppiset tekijät yleensä aiheuttavat tarkasteltavana olevia seurauksia. Tällaisessa tilanteessa myyjän vastuuta voi rajoittaa muun muassa ostajan myötävaikutus, mutta poikkeuksettoman vastuun osalta myyjä ei voi vapautua vastuusta ankaraan vastuuseen liittyvien vapautumisperusteiden tai tuottamusvastuun edellytysten täyttämättömyyden johdosta. Syy-yhteysharkinnassa joudutaan arvioimaan riittävää syytä. Riittävä syy on seikka, joka luonnonlakien ja ihmisten toiminnassa ilmenevien säännösmukaisuuksien vuoksi voi yksin saada aikaan tietyn seikan.
Syy-yhteyden arvioinnin ongelmatilanteet
Kemiallisten ja biologisten tekijöiden aiheuttamat vahingot ovat usein ongelmallisia syy-yhteysarvioinnin kannalta, koska syy-yhteyden osoittaminen asunnon virheen ja tietyn sairauden välillä on erityisen vaikeaa. Jotta tekijän voidaan katsoa asunnon rakenteissa aiheuttavan terveyshaittaa, täytyy tekijällä olla yhteyttä suoraan tai ilmanvaihdon kautta sisäilmaan. Muutoin tekijää ei välttämättä katsota asunnon rakenteissa aiheuttavan terveyshaittaa asukkaille. Sekä terveyshaittojen aiheuttaa että syntymekanismia kosteusvaurioiden kohdalla ei vielä nykyäänkään tunneta tarkkaan. Tästä poikkeaa kuitenkin harvinainen IgE-välitteinen allergia. Käytettyjen menetelmien ja toimintatapojen puutteellisuuden johdosta altistuksen ja oireiden välinen syy-yhteyden todistaminen on vaikeaa.
Ryhmätasolla syy-yhteyden selvittäminen on helpompaa, kun taas yksilötasolla sen selvittäminen on vaikeampaa. Tämä johtuu siitä, että henkilöiden oireiden liittäminen kyseiseen asuntoon ja rakennukseen on varmempaa, kun riittävän moni henkilö on altistunut. Lisäksi näyttövaikeudet, jotka liittyvät syy-yhteyteen, voivat olla vaikeita todistaa, sillä altistumisoireiden voidaan katsoa johtuvan jostain muusta kuin asunnosta johtuvasta tekijästä. Syy-yhteyden vahvuutta voi heikentää myös altistumisoireiden esiintyminen yleisoireina, kuten nuhana, yskänä ja päänsärkynä. Tämä johtuu niiden yleisyydestä. Myös niitä aiheuttavien tekijöiden määrät oireilijoiden elämässä vaikuttavat arviointiin.
Esimerkiksi jos mikrobivaurio rakennusvirheen sijaan johtuu henkilön omasta toiminnasta, kuten itse aiheutetusta kosteusvahingosta, jota ei ole asianmukaisesti korjattu, rakennusvirheen ja mikrobivaurion välinen syy-yhteysarviointi voi poistaa korvausvastuun aiheutuneista sairauksista. Tällöin vaikka myyjän korvausvastuu ei poistu rakennusvirheen osalta, sen korvausvastuu ei ulotu mikrobivaurioon tai siitä johtuviin sairauksiin, jotka ovat syy-yhteydessä ostajan omaan toimintaan. Myöskään korkeat mikrobipitoisuudet eivät välttämättä aiheuta myyjän virhevastuuta, jos ostajan oman toiminnan vaikutusta ei kyetä arvioimaan eikä korkeiden mikrobipitoisuuksien syytä voida selvittää. Ostaja on usein asiantuntijanäytön varassa. Asiantuntijanäyttöä voi olla vaikeaa hankkia ja se on usein kallista. Henkilövahinkojen syy-yhteyskysymyksissä yleiset tuomioistuimet ja KRIL voivat pyytää asiantuntijalausuntoa Valviralta silloin, kun asia vaatii lääketieteellistä osaamista.
Syy-yhteysproblematiikan ydinongelma muodostuu usein syy-seuraussuhteista liittyvistä merkittävistä todisteluongelmista.
Ongelmia muodostuu usein silloin, kun arvioidaan kemiallisten ja biologisten tekijöiden syy-yhteyttä vahinkoon, sillä niiden aiheuttamissuhteesta ei ole lainkaan varmaa tieteellistä tietoa. Nykyisin vallitsee suhteellisen vahva ja yhteneväinen tieteellinen käsitys kosteusvaurioiden yhteyksistä hengitysoireisiin ja astmaan. Yleisen tason ja yksilötason kausaliteetin erilaisuudesta johtuen voi kuitenkin muodostua ongelmia. Esimerkiksi jos tiedetään tietyn aineen olevan haitallinen, ja että se aiheuttaa 40 prosenttia tietyn syöpätyypin tapauksista, se ei vielä johda siihen, onko juuri tietyn henkilön sairaus samasta syystä johtuva.
Koska TyTAL:n mukaisen lääketieteellisen syy-yhteyden arviointi korvausvastuun edellytyksenä on lievempää kuin vahingonkorvausoikeudellinen syy-yhteyden arviointi, ei KKO:n ammattitautiratkaisuista voida tehdä suoria johtopäätöksiä verratessa niitä vahingonkorvausoikeuden edellyttämään syy-yhteyteen. KKO:n ratkaisussa KKO 2008:20 arvioitiin myös vahinkotapahtuman korvausvastuun välisiä syy-yhteyksiä eri näkökulmista.
Viitatut lait:
Työtapaturma- ja ammattitautilaki (459/2015) https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150459
YHTEYSTIEDOT
Jos tarvitset apua syy-yhteysarvioinnissa, otathan yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme. Yhteystiedot löytyvät alla olevn linkin kautta.