Viimeisimmät

Takasijaisuus ja muut lainaehdot

Pääomalainasta säädellään asunto-osakeyhtiölain (AOYL) 16 luvussa. Kyseinen laina maksetaan viimeisenä, kaikkien muiden velkojen jälkeen.

Asunto-osakeyhtiö ei voi ottaa pääomalainaa vapaasti, vaan on olemassa kolme ehtoa, joiden täytyy täyttyä. 

Taloyhtiö voi ottaa pääomalainan, jonka pääoma ja korko saadaan maksaa vain huonommalla etuoikeudella kuin muilla velkojilla. Tämä koskee asunto-osakeyhtiön selvitystilaa ja konkurssia. Maksun ollessa mahdoton selvitystilassa, yhtiö ajautuu konkurssiin. Konkurssissa maksu saadaan kuitenkin suorittaa muiden velkojen jälkeen, vaikka ehdot eivät täyttyisi. Arvioidessa muita palautuksia, pääoma katsotaan tappion katteena. Toinen ehto on, että laina saadaan palauttaa ainoastaan siltä osin, kuin pääoma ja pääomalainojen määrä ylittää viimeksi päättyneen tilikauden taseen mukaisen tappion. Tämä pätee myös uudemman tilikauden samanlaiseen tulokseen. Kolmas ehto taas määrää, että yhtiö tai sen tytäryhtiö ei saa antaa vakuutta maksuun. Tämä koskee niin pääomalainan kuin sen koron maksamista.

Lainvastainen takaisinmaksu rinnastetaan laittomaan varojenjakoon, mikä tarkoittaa, että seuraukset ovat samat. Tämä on tärkeää huomioida.

Pääomalainan velkojilla on myös eräänlainen velkojiensuoja. Tässä ei kuitenkaan sovelleta AOYL 17 luvun 2§, 19 luvun 6§, 20 luvun 6§ eikä 21 luvun 4§:ssä tarkoitettua velkojiensuojamenettelyä. On huomattava, että vasta kun toimenpide, joka vaatii velkojansuojamenettelyn on tapahtunut, voidaan maksaa tuleva määrä tai antaa vakuus. Esimerkiksi sulautumistilanteessa, voidaan antaa panttioikeus vasta rekisteröintihetkellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asunto-osakeyhtiö tai sen tytäryhtiö voisi antaa vakuuden. Niiden menetellessä näin, laina voi menettää luonteensa pääomalainana. Yhtiön päättäessä muuntaa pääomalaina oman pääoman eräksi tai käyttää sitä yhtiön tappioiden kuittaamiseen puhutaan joko kuittaamisesta tai anteeksiannosta.

Muut pääomaa koskevat säännökset

Sopimus pääomalainasta tehdään kirjallisesti. Sopimusta laatiessa, kannattaa tehdä selväksi, minkälainen laina on kyseessä – tässä tapauksessa pääomalaina. Tämän mainittua on myös käytävä ilmi, että pääomalaina täyttää pääomalainan edellytykset. Myös kaikki lainaan liittyvät ehdot on mainittava sopimuksessa.

Lainaa maksettaessa koron maksaminen voi tuottaa ongelmia, jolloin sen maksu siirtyy, kunnes tilipäätöksessä voidaan todeta maksun mahdolliseksi. Korkoa kertyy kuitenkin jokaiselta tilikaudelta, jos ei muuta sovita.

Yhtiöllä ollessa monta pääomalainaa, näillä on kaikilla pääsäännön mukaan samat oikeudet yhtiön varoihin. Etuoikeuksista voidaan kuitenkin sopia.

Pääomalaina voidaan kirjata, joko erillisenä eränä taseeseen tai osaksi pääomaa. Kirjanpitolain mukaan pääomalaina on vieras pääoma, mutta tällä ei ole merkitystä, sillä AOYL:ssa sitä kohdellaan tavallisena pääomana pääoman menettämiseen liittyvissä säännöksissä.

Osakepääoman alentaminen

Päätöksenteko ja velkojiensuojamenettely

Asunto-osakeyhtiön osakepääomien alentamisesta päättää aina yhtiökokous. Yhtiökokous voi päättää osakepääoman jakamisesta, alentamisesta oman pääoman rahastoon sekä tappion kattamiseen, johon pääoma ei riitä. Päätös tehdään yhtiökokouksessa myös silloin kun yhtiöjärjestystä ei tarvitse muuttaa ja tämä koskee kaikkia yllä mainittuja alentamistilanteita.

Päätös alentamisesta tehdään aina lähtökohtaisesti enemmistöpäätöksenä, mutta jos yhtiöjärjestystä joudutaan muuttamaan, tehdään päätös määräenemmistöllä.

Päätöksessä on käytävä ilmi määrä, jolla alennetaan ja mihin alentamista käytetään. Myös alentamisen enimmäismäärä voidaan mainita. Tämä voi olla tarpeen, kun palautetaan osakepääomaa osakkaalle. Mikäli tarkkaa alentamismäärää ei voida tietää päätöshetkellä, on tästä tehtävä erillinen ilmoitus myöhemmin.

Alentamista voidaan vastustaa.

Tämä koskee velkojia, jonka saatava on syntynyt ennen asunto-osakeyhtiölain 17 luvun 4§:ssä mainittua kuulutuksen antamista. Tämä oikeus on kuitenkin rajoitettu.  Velkojiensuojamenettelyä ei koskaan voida sivuttaa, vaikka kaikki velkojat suostuisivatkin siihen, sillä menettelyn yhtenä tärkeänä tavoitteena on selvittää tuntemattomat velat ja velkojat.

Velkojansuojamenettelyssä osakepääoma toimii suojana velkojalle, sillä hänellä on oikeus saada ainakin tämä summa taloyhtiöltä. Tämän vuoksi alentamissäännöksiin on myös luotu rajoituksia. Itse velkojan oikeutta vastustaa alentamista on säädelty seuraavasti; normaalitilanteissa velkojalla on täysi oikeus vastustaa alentamista mutta ei tilanteissa, joissa osakepääomaa korotetaan samalla vähintään alentamisen määrä tai jos alentamisella on tarkoitus kattaa syntynyttä tappiota.

Tappion kattamisen jälkeisen kolmannen vuoden aikana yhtiö voi jakaa vapaata omaa pääomaa vain velkojasuojamenettelyä käyttäen. Tämä koskee kaikkea vapaan oman pääoman jakamista. Poikkeus tähän sääntöön on, kun pääomaa on korotettu kattamisen jälkeen vähintään aikaisempaan tasoon. Tappion kattamisesta mainittava selvennykseksi, että siihen käytetään aina ensisijaisesti omaa pääomaa, jonka jälkeen voidaan käyttää alentamista. Koko tappiota ei myöskään tarvita kattaa tällä.

Rekisteri-ilmoituksen ja kuulutuksen hakeminen, kuulutus velkojalle, rekisteröinnin edellytykset

Niin kuin yllä kävi ilmi, velkojiensuojamenettelyä käytetään, jos edes yhdellä velkojalla on oikeus vastustaa alentamista. Taloyhtiön on ilmoitettava alentaminen rekisteriin kuukauden kuluessa alentamispäätöksestä ja hakea velkojalle osoitetun kuulutuksen antamista rekisteriviranomaisilta. Tähän hakemukseen on muistettava liittää alentamispäätös. Laiminlyödessä tätä velvollisuutta päätös raukeaa. Samalla raukeaa myös yhtiöjärjestyksen muutoksen päätös.

Kuulutuksen tekee Patentti- ja rekisterihallitus. Heidän on kuulutettava alentamisesta kaikille velkojille, joilla on oikeus vastustaa alentamista. Velkojille on ilmoitettava myös, että vastustamisesta on ilmoitettava takaisin Patentti- ja rekisterihallitukselle tiettyyn määräaikaan mennessä. Itse kuulutus annetaan hakemuksen perusteella ja se on julkaistava virallisessa lehdessä viimeistään kolme kuukautta ennen määräaikaa. Kuulutus merkitään myös kuulutusrekisteriin.

Patentti- ja rekisterihallituksen on myös määräajan sisällä ilmoitettava yhtiölle vastalauseista. Vastustamista ei tarvitse perustella, jos velkoja on tunnettu. Velkojan ollessa tuntematon, on sen nimenomaisesti vastustava alentamista, muuten vastustaminen ei ole hyväksytty.

Myös asunto-osakeyhtiön on lähetettävä kuulutus.

Tämä kuulutus on lähetettävä kaikille, heidän tiedossa oleville velkojille, joilla on oikeus vastustaa alentamista. Kuulutus on lähetettävä kuukautta ennen kirjattua määräaikaa. Yhtiön on myös toimitettava todistus ilmoituksen tekemisestä Patentti- ja rekisterihallitukselle. Todistuksen on laatinut joko hallitus tai isännöitsijä. Laiminlyödessä tätä ilmoitusvelvollisuutta, he voivat joutua korvausvastuuseen velkojille aiheutuneesta vahingosta.

Osakepääoman alentaminen voidaan rekisteröidä, jos kukaan ei ole vastustanut alentamista, vastustava velkoja on saanut maksunsa tai, jos vastustava velkoja on saanut vakuuden saamisestaan. Tämä maksu ja vakuus on pitänyt tapahtua tuomioistuimen tuomion perusteella. Tämän tuomion ei tarvitse olla lainvoimainen.

Sen sijaan, jos joku on vastustanut alentamista päätös raukeaa kuukauden päästä määräajasta. Yhtiö voi kuitenkin estää raukeamisen tekemällä kanteen maksusta tai vakuudesta. Silloin myös Patentti ja rekisterihallituksen käsittely lykkääntyy tuomioon asti. Taloyhtiö ja velkoja voivat myös yhteisymmärryksessä lykätä tätä, jolloin Patentti ja rekisterihallituksen on lykättävä käsittelyään kohtuulliseksi ajaksi.

Alentaminen on lainvoimainen, kun rekisteröinti on tapahtunut. Ennen tätä yhtiö ei voi jakaa varoja eikä kirjata osakepääomaa alennetuksi. Jos nimellisarvoa on alennettu ja yhtiöjärjestyksessä käy ilmi, että nimellisarvo on mainittava osakekirjoissa, on näitä muutettava.

Muu osakepääoman alentamisen rekisteröiminen ja velkojansuojamenettelyn soveltaminen yhtiöjärjestyksen muuttamiseen

Alentaminen, jota ei vastusteta, on rekisteröitävä kuukauden kuluessa alentamispäätöksestä. Rekisteröimätön alentaminen johtaa alentamispäätöksen raukeamisen. Alentaessa ja korottaessa osakepääomaa samaan aikaan, kuuluu nämä myös rekisteröidä samanaikaisesti. Velkojien vastustamisoikeutta voidaan tiettyyn määrään kytkeä myös yhtiöjärjestyksen määräyksiin. Tämä tarkoittaa, että velkojilla on AOYL 17 luvun 3-5 §:n mukaisissa menettelyissä määrätty oikeus vastustaa yhtiöjärjestyksen määräyksen muuttamista tai määräyksistä poikkeamista. Velkojiensuojamenettelymääräyksen muuttaminen tai siitä poikkeaminen vaatii kaikkien osakkaiden yksimielisyyttä. Poikkeaminen yhtiöjärjestyksestä rekisteröidään aina.

YHTEYDENOTTO

Pääomalainaa ja pääoman alentamista koskevissa kysymyksissä, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot/

Lähde:
Asunto-osakeyhtiölaki  (22.12.2009/1599)