Mitkä asiat käsitellään yhtiökokouksessa
Yhtiökokous päättää asioista, jotka sille tämän lain nojalla kuuluvat. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että yhtiökokous päättää sellaisesta hallituksen ja isännöitsijän toimivaltaan kuuluvasta asiasta, josta ei muualla tässä laissa erikseen säädetä.
Jäljempänä 7 luvun 7 §:ssä säädetään yhtiön hallituksen ja isännöitsijän toimivaltaan kuuluvan asian saattamisesta yhtiökokouksen päätettäväksi. Jos osakkeenomistajat ovat yksimielisiä, he voivat päättää asiasta, jonka hallitus voi siirtää yhtiökokouksen päätettäväksi.
Asunto-osakeyhtiölaki Luku 6 § 2
Asunto-osakeyhtiön asiat käsitellään ja päätetään osakkaiden päätösvaltaa hyödyntäen yhtiökokouksessa. Samaten voivat osakkaat päättää myös niistä asioista, jotka eivät ole erikseen laissa tai yhtiöjärjestyksessä määrätty päätettäviksi yhtiökokouksessa. Poikkeuksena ovat ne tilanteet, jossa päätösvalta on asunto-osakeyhtiölain (AOYL) 6 luvun 1§:n 1 momentin mukaan uskottu yhtiön hallitukselle.
Osakkaiden päätökset ilman yhtiökokousta
Osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa laissa tai yhtiöjärjestyksessä ole uskottu yhtiön hallitukselle.
Osakkeenomistajat voivat kuitenkin päättää myös yhtiökokousta pitämättä sille kuuluvasta asiasta silloin, kun he ovat yksimielisiä. Tällainen päätös on kirjattava, päivättävä, numeroitava ja allekirjoitettava. Jos yhtiössä on useampia kuin yksi osakkeenomistaja, vähintään kahden heistä on allekirjoitettava päätös. Kirjattuun päätökseen sovelletaan muuten, mitä yhtiökokouksen pöytäkirjasta säädetään.
Asunto-osakeyhtiölaki Luku 6 § 1
Vaihtoehtoisesti voi yhtiökokoukselle kuuluvista asioista päättää myös kokousta pitämättä. Tämä edellyttää osakkaiden yksimielisyyttä siitä, ettei asiasta päätetä yhtiökokouksessa, sekä yksimielisyyttä päätöksen sisällöstä (HE24/2009). Näissä tilanteissa on päätös kirjattava, päivättävä, numeroitava ja allekirjoitettava, sillä päätökseen sovelletaan samoja sääntöjä kuin yhtiökokouksen tavalliseen pöytäkirjaan. Näiden sääntöjen mukaan on esimerkiksi päätöksestä säilytettävä kopio koko yhtiön olemassaolon ajan, sekä pyydettäessä toimitettava se osakkaille. Korkein oikeus on päätöksessään katsonut, että asioista päättäminen yhtiökokouksen ulkopuolella myöskin edellyttää, että kaikki asunto-osakeyhtiön osakkaat ovat osallistuneet päätöksen teossa. (KKO 2018:55)
Miten asunto-osakeyhtiön toimivalta jakautuu ja mitkä asiat siirretään yhtiökokouksessa päätettäviksi?
Asunto-osakeyhtiölain 7. luvun 2§ ja 7§ säätelevät, mitkä tehtävät kuuluvat vastaavasti hallitukselle tai isännöitsijälle, täten rajaten yhtiökokouksen toimivaltaa. Kuitenkin on mahdollista, että yhtiöjärjestyksessä määrätään yhtiökokouksen päätettäväksi ne isännöitsijälle tai hallitukselle kuuluvat yleiset tehtävät, joita ei laissa erikseen säädetä. Mikäli hallitus tai isännöitsijä kuitenkin suorittavat näitä yhtiökokoukselle siirrettyjä tehtäviä, saattavat he joutua vahingonkorvausvelvolliseksi, sillä nämä tehtävät eivät siirron jälkeen enää kuulu heidän toimivaltaansa. Tehtävien ja päätösten siirtyessä yhtiökokoukselle, siirtyy myös näihin päätöksiin liittyvä vastuu. Hallituksen ja isännöitsijän vastuulla on siten ainoastaan varmistaa yhtiökokouksen päätöksen lainmukaisuus ja täytäntöönpano.
Osakkailla on myös oikeus päättää asioista, joita hallitus olisi voinut siirtää yhtiökokoukseen päätettäväksi, mutta joiden suhteen se ei ole tällaista päätöstä vielä tehnyt. Yhtiökokouksen päätettäväksi siirrettävät asiat eivät voi kuulua hallituksen tai isännöitsijän erityisiin tehtäviin.
Jos tarvitset neuvoa liittyen asunto-osakeyhtiön eri elinten toimivallan jakautumiseen, tai asioiden siirtämiseen yhtiökokouksen käsiteltäväksi, ota yhteyttä kokeneisiin lakimiehiimme.
YHTEYDENOTTO
Mikäli tarvitset apua yhtiökokouksessa tai sen ulkopuolella käsiteltävien asioiden suhteen, tai tomivallan jakautumiseen liittyen, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot