Apporttimaksu ja maksuviivästyksen seuraamukset
Osakkeen voi maksaa muullakin kuin rahalla, tässä tapauksessa apportilla, josta säädetään asunto-osakeyhtiölain 5 §:ssä. Apportilla maksu tarkoittaa, että osake maksetaan omaisuudella. Kyseisellä omaisuudella pitää olla vähintään maksua vastaava taloudellinen arvo yhtiölle luovutushetkellä.
Apporttimaksusta määrätään perustamissopimuksessa. Sopimuksessa yksilöidään apporttiomaisuus ja maksu, mainitaan miten omaisuuden arvo selvitetään ja määritellään, sekä mitä menetelmiä käytetään. Siinä mainitaan myös, mitkä seikat vaikuttavat omaisuuden arvoon, sekä ketä maksu koskee. Maksaja joutuu todistamaan arvon, jos yllämainittua ei ole noudatettu. Omaisuuden ollessa väärän arvoinen, maksetaan loput rahalla.
Myös jos maksetaan rahalla ja yhtiö hankkii vastiketta vastaan omaisuutta, apporttimaksun sääntöjä sovelletaan. Ylihintainen hankinta merkitsee, että osaketta ei voida pitää maksettuna. Mainittakoon vielä, että koko hintaa ei tarvitse maksaa apporttimaksulla ja, jos maksu kiistetään, todistustaakka on kiistäjällä. Hyväksyjillä on vastuu, jos maksu hyväksytään sellaisenaan.
Mitkä ovat maksuviivästyksen seuraamukset osakkaalle?
Osakkeen ollessa maksamatta viivästyskoron jälkeen eikä lisäaikaa ole annettu, osakkeeseen voidaan menettää oikeus ja merkintäoikeus voidaan siten antaa toiselle tai vaihtoehtoisesti mitätöidä kokonaan. Mainittakoon, että kyse voi olla myös pelkästään osamaksusta. Laiminlyödessä maksun maksaja joutuu myös korvaamaan perimiskulut sekä 1/10 merkintähinnasta yhtiölle. Päätöksen tästä tekee yhtiön hallitus yhtiön edun mukaan. Laiminlyöjä voi lisäksi joutua vahingonkorvausvastuuseen sekä maksamaan sopimussakkoa.
Uuden merkitsijän on maksettava täysi hinta. Alkuperäinen merkitsijä voi saada palautuksen tai, jos on velkoja, maksu voidaan kuitata niillä.
Miten asunto-osakeyhtiö rekisteröidään?
Rekisteröiminen ja sen oikeusvaikutukset
Kuten yllä mainittu, asunto-osakeyhtiö on rekisteröitävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Rekisteröidessä yhtiön on mainittava hallituksen ja isännöitsijän vakuutus siitä, että perustamisessa on noudatettu lakia, vakuutus tilintarkastajalta tai muutoin siitä, että osakkeiden maksu on tapahtunut lain mukaisesti sekä tilintarkastajan lausunto apporttimaksusta.
Vain täysin maksetut osakkeet voidaan rekisteröidä.
Osakkeiden maksu ja siten raukeamisen välttäminen on tärkeää yhtiön perustamisen kannalta, sillä pahimmassa tapauksessa koko yhtiö voi raueta, jos ei ole sovittua osakemäärää ja pääomaa.
Osakepääomaksi rekisteröidään osakkeista maksettu määrä, joka on mainittu joko perustamissopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä merkittäväksi osakepääomaan. Tämä pätee myös, jos osake on maksettu apportilla. Osake raukeaa eikä sitä voida enää rekisteröidä, jos sitä ei ole maksettu rekisteröintiin mennessä. Osakkeiden maksussa voidaan menetellä siten, että perustaja merkitsee ja maksaa osakkeet ennen rekisteröimistä, jolloin voidaan turvata yhtiön rekisteröiminen.
Niin kuin jo mainittu, rekisteröintiin on lisättävä vakuutukset siitä, että perustaminen sekä osakkeiden maksu on sujunut lain mukaisesti. Tilintarkastaja ja johto on vastuussa niiden hyväksymisestä. Mahdollinen vahingonkorvausvastuu on käsillä, jos he hyväksyvät virheellisiä toimia. Katso KKO 2001:36.
Apporttiomaisuudella maksamisesta tarvitaan lausunto. Tästä määrätään asunto-osakeyhtiölain 12 luvun 7 §:n 4 momentissa. Selvitys pitää tehdä maksusta ja siitä, oliko maksu oikean arvoinen. Tämän lausunnon antaa tilintarkastaja, ulkopuolinen KHT- tai HT hyväksytty tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö. Omaisuuden arvo arvioidaan siten, että arvioidaan omaisuuden arvo luovutushetkellä. Nämä säännöt ovat keskeisiä, sillä jos niitä ei noudateta, yhtiötä ei voida rekisteröidä. Huomioi 1.7.2019 mitätöity 1 luvun 7§.
Rekisteröidessä syntyy yhtiölle vastuu sen puolesta tehdyistä toimista ennen rekisteröintiä. Perustamissopimuksessa yksilöidyt toimet siirtyvät myös yhtiön vastuulle. Huomioikaa kuitenkin, että nämä toimet ovat pitäneet olla tehty enintään vuosi ennen rekisteröintiä.
Sivullisen suoja on keskeinen myös asunto-osakeyhtiön tiedoissa. Kaupparekisterillä halutaan maksimoida sivullisen suojaa ja täten on rajattu eri toimia yhtiön rekisteröimisen jälkeen. Osakas ei esimerkiksi voi vedota rekisteröinnin jälkeen siihen, että jokin ehto esimerkiksi ei olisi täyttynyt päästäkseen osakemerkinnästään.
Mainittakoon vielä, että uuden huoneistotietojärjestelmää koskevan lain myötä enää ei paineta osakekirjoja, vaan tiedot menevät suoraan sähköiseen osakehuoneistorekisteriin. Tiedot saadaan suoraan kaupparekisteristä. Asunto-osakkeen omistusoikeus perustuu siis jatkossa sähköiseen merkintään.
Tärkeää on muistaa, että ennen rekisteröintiä yhtiö ei ole oikeus-tai oikeustoimikelpoinen.
Toimintamiehet ovat vastuussa toimista yhteisvastuullisesti, jos toimintaa on. Hallitus ja isännöitsijä voivat ilman henkilökohtaista vastuuta käyttää puhevaltaansa yhtiön perustamisasioissa sekä saadakseen osakkeet maksettua. He voivat kuitenkin olla vastuussa mahdollisesta vahingosta ennen rekisteröintiä asunto-osakeyhtiölain 24 luvun säännösten nojalla.
Sopimuskumppani voi vetäytyä oikeustoimesta yhtiön kanssa, jos rekisteröintiä ei ole haettu ajoissa tai jos rekisteröiminen on evätty, vaikka se tiesi, ettei yhtiö ollut rekisteröity. Sopimuskumppanin ollessa epätietoinen siitä, että yhtiö ei vielä ollut rekisteröity, mahdollistaa vetäytymisen toimesta aina rekisteröimiseen saakka.
Perustamisen raukeaminen
Yhtiön perustaminen raukeaa, jos yhtiötä ei olla rekisteröity määräajassa, tai jos rekisteröiminen on evätty. Tässä tapauksessa hallituksella sekä isännöitsijällä on vastuu palauttaa maksu osakkeista osakkaille. Osakkaille on maksettava maksu sekä voitto osakkeista takaisin. Tästä summasta on kuitenkin mahdollista vähentää mahdolliset tavanomaiset toimenpidemaksut. Tällaisia voivat olla esimerkiksi julkiset maksut. Osakkaat ovat kuitenkin voineet hyväksyä tavanomaista suuremmat kulut, jolloin nämä voidaan vähentää palautettavasta summasta. Patentti- ja rekisterikeskuksen on ennen eväystä huomautettava virheistä sekä annettava mahdollisuus korjata ne. Sen lisäksi heidän on varoitettava raukeamisen riskistä.
YHTEYDENOTTO
Mikäli tarvitset apua asunto-osakeyhtiön asioihin liittyen, ole yhteydessä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot/
Lähteet:
Asunto-osakeyhtiölaki (22.12.2009/1599)
Laki huoneistotietojärjestelmästä (1328/2018)