Yleiset säännökset
Asunto-osakeyhtiön omat osakkeet on mahdollista lunastaa, pantata tai hankkia. Kyseisistä toimista säädetään asunto-osakeyhtiölain (AOYL) 18 luvussa, jossa säädetään lisäksi myös osakkeiden merkitsemisestä sekä mitätöimisestä. Viimeksi mainittu koskee myös emoyhtiön osakkeita.
Yhtiö voi siis lunastaa, hankkia sekä pantata omia osakkeitaan. Tässä merkitystä ei ole sillä, millä vastike suoritetaan. Yllä mainittujen oikeustoimien ollessa varojen jakamista, näitä ei voida tehdä ennen kuin yhtiö on rekisteröity. Päätös näistä toimista voidaan kuitenkin tehdä ennen rekisteröintiä ja tämän päätöksen tekee yhtiökokous tai hallitus.
Yhtiön hankkiessa omia osakkeitaan, osakkaat antavat nämä vapaaehtoisesti.
Tässä mainittakoon, että yhtiö ei voi rajoitetta käyttää vastikevaroja osakkeiden hankkimiseen. Saatuaan osakkeet, joko vastiketta vastaan tai vastikkeetta, yhtiö voi päättää pitääkö se osakkeet vai luovuttaako tai mitätöikö se ne.
Lunastaminen merkitsee, että yhtiö lunastaa osakkeita osakkaalta, näiden ollessa siirtymässä toiselle omistajalle. Tämä toimi tehdään lunastuslausekkeen perusteella, joka sisältyy yhtiöjärjestykseen. Myös lunastetut omat osakkeet voidaan luovuttaa tai mitätöidä samalla tavalla kuin muutoin hankitut osakkeet.
Yhtiön ottaessa omia osakkeita pantiksi, on muistettava, että yhtiö ei silloin voi käyttää niiden tuottamia ääniä.
Tärkeää näissä toimissa on myös muistaa, että alentamissäännöksiä ja velkojiensuojamenettelyä kuuluu soveltaa, jos tapaus niin vaatii. Varojenjako katsotaan olevan laiton, jos vapaa oma pääoma on negatiivinen hankinnan seurauksena ja jos ei olla noudatettu velkojiensuojamenettelyä.
Näitä AOYL 18 luvun säännöksiä ei sovelleta, jos osakkeet ovat omia ja ne ovat tulleet yhtiölle muun yhtiön sulautumisen tai jakautumisen kautta, jos yhtiö ostaa huutokaupassa saamistaan ulosmitatun oman osakkeen tai jos sille tulee vastikkeetta omia osakkeita.
Omien osakkeiden hankkiminen ja lunastaminen
Lähtökohtaisesti aina yhtiökokous tekee päätökset osakkeiden hankkimisesta ja lunastamisesta. Tämä päätös tehdään aina määräenemmistöllä, eli 2/3 annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista on oltava päätöksen puolella. On kuitenkin mahdollista valtuuttaa hallitus tekemään nämä päätökset. Tällainen valtuutus koskee ainoastaan vapaalla omalla pääomalla tehtäviä hankintoja ja lunastuksia. Valtuutuksessa on mainittava osakkeiden enimmäismäärä, hankinta- tai lunastushinnan alin tai ylin hinta sekä kuinka kauan valtuutus on voimassa. Voimassaolo voi olla korkeintaan vuosi. Tässä mainittakoon, että voidaan päättää myös rajoitetusta valtuudesta. Ennen päätöstä on muistettava noudattaa AOYL 6 luvussa mainittuja säännöksiä yhtiökokouskutsusta ja kokousasiakirjoista.
Yhtiön toimet kuuluvat liittyä sen toimintaan. Täten omien osakkeiden hankkiminen ja lunastaminen on hyväksyttyä, vaikka omien osakkeiden hankinta sijoitukseen muuten voitaisiin katsoa olevan kiellettyä. Hankkimiseen, lunastukseen ja panttaamiseen liittyy kuitenkin rajoitus osakkeiden määrästä. Kaikkia osakkeita ei voida hankkia tai lunastaa eikä myöskään pantata. Tärkeää hankkiessa tai lunastettaessa omia osakkeita on muistaa yhdenvertaisuusääntö.
Itse päätös näistä toimista täytyy sisältää laissa määrätyn vähimmäissisällön. Päätöksessä on mainittava ainakin;
Mistä on kyse – hankkimisesta vai lunastamisesta?
Osakkeiden määrä
Tässä tarkoitetaan osakkeiden kiinteää määrää tai vaihtoehtoisesti enimmäismäärää.
Keneltä osakkeet hankitaan tai lunastetaan
Joskus on myös mainittava osakkeiden järjestys, eli missä järjestyksessä niitä hankitaan tai lunastetaan.
Tarjous- tai lunastuspäivä
On mainittava, milloin tarjous on tehtävä tai vaihtoehtoisesti, milloin lunastus toteutetaan. Tarjous- aika ei ilman painavaa syytä voi olla kovin lyhyt, ja tätä asettaessa on tärkeää muistaa yhdenvertaisuusperiaate.
Maksettava vastike ja mihin se perustuu
Mihin vastike perustuu, tarkoittaa miten se määritellään. Tämä kuuluu myös perustella. Vastike voi olla jokin rahasumma tai esimerkiksi lunastuslausekkeeseen perustuva hinta. Vastikkeen ollessa muuta kuin rahaa, on siitä tehtävä arvon selvitys.
Maksuaika
Osakkeen maksuaika. Tässä voidaan sopia myöhemmästä maksuajasta kuin luovuttamisen ajankohta.
Hankinnan tai lunastuksen vaikutus omaan pääomaan
Tässä on mainittava, mitä varoja käytetään osakkeen hankkimiseen tai lunastamiseen.
Osakkeiden mitätöiminen ja luovutus eräissä tilanteissa sekä niiden pantiksi ottaminen ja merkitseminen
Niin kuin yllä mainittu, asunto-osakeyhtiöllä on oikeus hankinnan tai lunastuksen jälkeen päättää mitä halua tehdä osakkeilla. Tässä voidaan päättää, halutaanko osakkeet pitää taikka luovuttaa tai mitätöidä. Mitätöidessä osakkeen on muistettava, että tämä johtaa usein yhtiöjärjestyksen muuttamiseen.
Lunastuksen tai hankinnan tapahduttua lain vastaisesti on luovutus tehtävä viipymättä. Tämän ollessa tapahtuman kulku, voidaan päätöksentekijät saattaa vahingonkorvausvastuuseen. Pääsääntö kaikelle luovutuksille on kuitenkin, että luovutuksen on tapahduttava viimeistään vuosi hankinnasta tai lunastuksesta.
Mitätöidessä osakkeen mitätöinnistä on tehtävä rekisteröinti viivästyksettä. Rekisteröinnin tapahduttua, osake on mitätöity.
Laiminlyödessä rekisterivelvollisuutta yhtiön johto voi joutua vahingonkorvausvastuuseen.
Yhtiö voi myös ottaa omia osakkeita pantiksi. Tämä ei vaikuta pantinantajan mahdollisuuteen käyttää äänioikeuttaan yhtiökokouksessa. Näitä osakkeita myydessä sovelletaan kauppakaaren 10 lukua sekä AOYL 13 lukua. Myynti ei siis ole täysin vapaata.
Merkittäessä omia ja emoyhtiön osakkeita vallitsee merkintäkielto koskien merkintää vastiketta vastaan. Toimiessa tätä sääntöä vastaan merkitsijät ovat yhteisvastuussa merkintähinnan maksamisesta. Nämä merkitsijät voivat kuitenkin vapautua vastuusta esimerkiksi, jos he pystyvät todistamaan, että ovat vastustaneet merkintää.
YHTEYDENOTTO
Mikäli tarvitset apua tai neuvoa liittyen yhtiön omiin osakkeisiin, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot/