Viimeisimmät

Takasijaisuus ja muut lainaehdot

Pääomalainasta säädellään asunto-osakeyhtiölain (ASOYL) 16 luvussa. Pääomalaina maksetaan viimeisenä, kaikkien muiden velkojen jälkeen.

Asunto-osakeyhtiö ei voi ottaa pääomalainaa vapaasti, vaan on olemassa ehtoja, joiden täytyy täyttyä. Se voi ottaa pääomalainan, jonka pääoma ja korko saadaan maksaa vain huonommalla etuoikeudella kuin muilla velkojilla. Tämä koskee asunto-osakeyhtiön selvitystilaa ja konkurssia. Maksun ollessa mahdoton selvitystilassa, yhtiö ajautuu konkurssiin. Konkurssissa maksu saadaan kuitenkin suorittaa muiden velkojen jälkeen, vaikka ehdot eivät täyttyisi. Arvioidessa muita palautuksia, pääoma katsotaan tappion katteena. Toinen ehto on, että laina saadaan palauttaa ainoastaan siltä osin, kuin pääoma ja pääomalainojen määrä ylittää viimeksi päättyneen tilikauden taseen mukaisen tappion. Tämä pätee myös uudemman tilikauden samanlaiseen tulokseen. Kolmas ehto taas määrää, että yhtiö tai sen tytäryhtiö ei saa antaa vakuutta maksuun. Tämä koskee niin pääomalainan kuin sen koron maksamista.

Lainvastainen takaisinmaksu rinnastetaan laittomaan varojenjakoon, mikä tarkoittaa, että seuraukset ovat samat. Tämä on tärkeää huomioida.

  • 1) pääoma ja korko saadaan maksaa yhtiön selvitystilassa ja konkurssissa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella;
  • 2) pääoma saadaan muutoin palauttaa ja korkoa maksaa vain siltä osin kuin yhtiön vapaan oman pääoman ja kaikkien pääomalainojen määrä maksuhetkellä ylittää yhtiön viimeksi päättyneeltä tilikaudelta vahvistettavan tai sitä uudempaan tilinpäätökseen sisältyvän taseen mukaisen tappion määrän; sekä
  • 3) pääoman tai koron maksamisesta yhtiö tai sen tytäryhteisö ei saa antaa vakuutta.

Pääomalainan velkojilla on myös eräänlainen velkojiensuoja. Tässä ei kuitenkaan sovelleta ASOYL 17 luvun 2§, 19 luvun 6§, 20 luvun 6§ eikä 21 luvun 4§:ssä tarkoitettua velkojiensuojamenettelyä. On huomattava, että vasta kun toimenpide, joka vaatii velkojansuojamenettelyn on tapahtunut, voidaan maksaa tuleva määrä tai antaa vakuus. Esimerkiksi sulautumistilanteessa, voidaan antaa panttioikeus vasta rekisteröintihetkellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asunto-osakeyhtiö tai sen tytäryhtiö voisi antaa vakuuden. Niiden menetellessä näin, laina voi menettää luonteensa pääomalainana. Yhtiön päättäessä muuntaa pääomalaina oman pääoman eräksi tai käyttää sitä yhtiön tappioiden kuittaamiseen puhutaan joko kuittaamisesta tai anteeksiannosta.

Muut pääomaa koskevat säännökset

Sopimus pääomalainasta tehdään kirjallisesti. Sopimusta laatiessa, kannattaa tehdä selväksi, minkälainen laina on kyseessä- tässä tapauksessa pääomalaina. Tämän mainittua on myös käytävä ilmi, että pääomalaina täyttää pääomalainan edellytykset. Myös kaikki lainaan liittyvät ehdot on mainittava sopimuksessa.

Lainaa maksettaessa koron maksaminen voi tuottaa ongelmia, jolloin sen maksu siirtyy, kunnes tilipäätöksessä voidaan todeta maksun mahdolliseksi. Korkoa kertyy kuitenkin jokaiselta tilikaudelta, jos ei muuta sovita. Yhtiöllä ollessa monta pääomalainaa, näillä on kaikilla pääsäännön mukaan samat oikeudet yhtiön varoihin. Etuoikeuksista voidaan kuitenkin sopia.

Pääomalaina voidaan kirjata, joko erillisenä eränä taseeseen tai osaksi pääomaa. Kirjanpitolain mukaan pääomalaina on vieras pääoma, mutta tällä ei ole merkitystä, sillä ASOYL:ssa sitä kohdellaan tavallisena pääomana pääoman menettämiseen liittyvissä säännöksissä.

Pääomalainaa koskevissa kysymyksissä, ole yhteydessä meidän asiantunteviin lakimiehiimme! Yhteystiedot Kiinteistöriitalakimiehiimme https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot/

Asunto-osakeyhtiölaki (22.12.2009/1599) https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091599