Yleiset päätöksentekovaatimukset
Enemmistöpäätökset
Päättäminen yhtiökokouksessa pääsääntöisesti noudattaa AOYL 6 luvun 26 §, jonka 1 momentin mukaan yhtiökokouksessa käsiteltävän ehdotuksen tulee saada yli puolet äänistä, jotta kyseisestä ehdotuksesta tulisi päätös. Osakkaalla on myös mahdollisuus pidättäytyä äänestyksestä, jolloin hänen ääntänsä ei oteta laskuun käsiteltävässä asiassa.
Tilanteissa, joissa äänet menevät tasan, voi yhtiökokouksen puheenjohtaja ratkaista asian, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.
Puheenjohtajalla voi olla äänivaltaa vain, jos hän on osakas, tai osakkaan valtuuttama. Ulkopuoliset henkilöt täten eivät voi puheenjohtajana käyttää äänivaltaa asioiden ratkaisussa.
Yhtiökokouksen menettelyä tai tarkempia äänestystapoja tai -järjestyksiä ei ole AOYL:ssä säädelty, joten niistä voi yhtiökokous päättää itse. Käytännössä useimmiten äänestyksessä käytetään joko suljettua lippuäänestystä tai nimenhuutoäänestystä.
Toisin kuin muissa asioissa, henkilövalinnoissa päätetään yhtiökokouksissa aina vaaleilla. AOYL 6 luvun 26 §:n 2 momentin mukaan voi enemmistöpäätöksen vaatimusta lieventää vain vaalien osalta, tarkoittaen ettei ehdokkaan tarvitse vaaleissa saada yli puolta äänistä, ellei yhtiöjärjestyksessä näin määrätä.
Tilanteissa, joissa äänestyksellä ei saada vaaleissa tulosta, ne voidaan ratkaista arvalla.
Milloin päätetään määräenemmistöllä?
Laissa on määrätty myös niistä tilanteista, joissa käytetään määräenemmistöpäätöstä. AOYL 6 luvun 27 §:n mukaan, määräenemmistöpäätöksellä on päätetty sellaisesta ehdotuksesta, joka on saanut vähintään kaksi kolmasosan annetuista äänistä. Tämä äänimäärä sisältää myös passiiviset osakkaat sekä esteelliset osakkaat.
Saman pykälän toisessa momentissa säädetään ne asiat, joista voi tällä tavalla päättää. Näitä ovat yhtiöjärjestyksen muuttamisesta päättäminen, suunnatusta osakeannista päättäminen, optio-oikeuksista ja muihin osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta päättäminen sekä suunnatusta omien osakkeiden hankkimisesta päättäminen – jollei AOYL luvun 6 28, 34, 35 tai 37 §:ssä säädetä tai yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Määräenemmistöä ei voi lieventää yhtiöjärjestyksen määräyksellä, tarkoittaen ettei em. asioita voi yhtiöjärjestyksessä asettaa päätettäväksi millään muulla tavalla kuin määräenemmistöllä. Yhtiöjärjestyksessä voi sen sijaan määrätä tiukemmista vaatimuksista äänestyksen suhteen.
Voiko yhdenvertaisuusperiaatteesta poiketa?
AOYL 6 luvun 28 §:ssä kielletään yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisia päätöksiä, ellei siltä osakkeenomistajalta saada päätökseen suostumusta, jonka kustannuksella epäoikeutettua etua annetaan. Kyseisessä pykälässä mainitaan AOYL 1 luvun 10 §, jossa käsitellään tarkemmin yhdenvertaisuusperiaatetta. Mikäli päätöksen todetaan olevan yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen, se on AOYL 23 luvun 2§:n mukaan mitätön. Osakas voi antaa suostumuksensa tämänkaltaiseen päätökseen ennen yhtiökokousta tai sen jälkeen. Yhtiökokouksen päätöksen moittimista säätää AOYL 23 luvussa.
Mikäli tarvitset neuvoa yhtiökokouksen päätöksentekoon liittyvissä asioissa, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot
Asunto-osakeyhtiölaki 2009/1599, Luku 6 § 26 – 29