Insinööri lähelle ihmistä

Viimeisimmät

Kuluttajan ja insinöörin välillä saattaa olla kuilu. Mutta kuinka tuoda insinööri lähelle ihmistä? Asuntokauppa saattaa olla monelle ensimmäinen virallinen tilanne, jossa kuluttaja tarvitsee insinöörin apua ja ammattitaitoa. Kun kuluttaja on niin sanotusti ottanut yhteyttä ja ollut tekemisissä insinöörin kanssa esimerkiksi juuri asuntokauppaan liittyen, saattaa tulevaisuudessa kynnys ammattilaisen kanssa yhteistyöhön olla huomattavasti matalampi. Insinöörin kanssa toimimisen ja hyvän palvelun jälkeen, selkokielellä ja ymmärretysti, auttaa tämä kokemus myös jatkossa madaltamaan kynnystä yhteydenottoon.

Insinööri käsitteenä

Insinööri on yleiskäsite. Nimike, joka kattaa alleen sekä insinöörit, jotka ovat suorittaneet ammattikorkeakoulututkinnon, kuin myös insinöörit, jotka ovat saaneet ylemmän korkeakoulututkinnon, sekä lisäksi diplomi-insinöörit, jotka ovat suorittaneet ylemmän korkeakoulututkinnon. Näiden lisäksi insinööri käsite sisältää myös muut ammatillisen korkea-asteen suorittaneet insinöörit. Eri maiden käsitys insinööreistä vaihtelee huomattavasti. Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että kaikki vastaavien tutkintojen haltijat kuuluvat insinööreihin. Joissain maissa on kuitenkin erikseen, hyvinkin tiukasti määrätty, ketkä saavat insinööri nimitystä käyttää ja esimerkiksi tekniikan tohtorin tai lisensiaatin tutkinnot suorittaneet voidaan myös laskea insinööreiksi. 

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet paljon. Isot asiantuntijayritykset eivät enää pärjää nykymarkkinoilla pelkällä insinöörien tietotaidolla, sen vuoksi, että kilpailu on kovaa ja kuluttaja vaatii paljon enemmän kuin mitä ennen vanhaa. Asiakaspalveluhenkisyys korostuu yhä enemmän ja sitä odotetaan työntekijöiltä: ihmisläheinen asiantuntija on kultaakin kalliimpi nykyajan työnantajalle. Asiakaspalvelu henkisistä työntekijöistä pidetään tiukasti kiinni, ja syystä, sillä sen lisäksi että ne ovat tärkeitä, niitä saattaa olla vaikea löytää.

Uuden sukupolven insinööri tarvitsee entistä enemmän monipuolisempaa osaamista kuten logiikkaa, luovuutta sekä sosiaalisia taitoja. Hyvällä insinöörillä on myös edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi kyky kehittää ja luoda uutta kuin myös soveltaa niin uutta kuin jo opittuakin käytäntöön. Yhteistyö eri alojen ammattilaisten kanssa on myös erittäin tärkeässä asemassa silloin, kun puhutaan insinöörin muuttuvasta työstä.

Insinöörikoulutus

Suomessa insinöörin tutkinto eli ammattikorkeakoulu suoritetaan tekniikan ja liikenteen alan ammattikorkeakolututkintona. Tutkinto kestää yleensä noin neljä vuotta. Tämä koulutus valmentaa opiskelijan siis tulevan insinöörin hallinnon sekä teollisuuden työnjohto tehtäviin, tai keskijohdon tasoisiin virkoihin.

Ennen nykyistä koulutusta insinööriksi valmistuttiin ammatilliselta korkea asteelta. Kuitenkin ammattikorkeakoulujen syntymisen jälkeen koulutus on siirtynyt suoraan ammattikorkeakouluihin. Tutkinnot eivät kuitenkaan itsessään eroa toisistaan paljoakaan, mutta nimikkeeseen lisätään nykyisin tunnus AMK. Insinööri koulutuksen sisältö on toki muuttunut ajan kulkiessa eteenpäin, etenkin kun teknologia on kehittynyt. Tämän lisäksi jatkotutkintona voidaan suorittaa myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto, joka on rinnastettavissa virallisesti ylempiin korkeakoulututkintoihin.

Mikäli kuitenkin haluaa valmistua suomessa diplomi-insinööriksi, tulee hankkia ylemmän korkeakoulututkinnon. Yliopiston teknillinen tiedekunta tai teknillinen yliopisto myöntävät tämän. Tutkinto itsessään on tieteellinen sekä akateeminen. Diplomi-insinöörin tutkinnolla on mahdollista valmistua tutkimustyöhön, myyntityöhön, koulutuksen toteuttamiseen, sekä keski – ja ylemmän johdon virkoihin.

Diplomi-insinöörin koulutuksen suorittamisen jälkeen on myös mahdollisuus jatkokoulutukseen, esimerkiksi tekniikan tohtoriksi tai tekniikan lisensiaatiksi. Vuonna 2005 koulutusohjelmaa muokattiin siten, että ne, diplomi-insinööreiksi haluavien on ensin käytävä alempi korkeakoulututkinto, josta valmistutaan tekniikan kandidaatiksi.

Koulutusten vaativuuden vuoksi alalle valmistunut työvoima on erittäin laadukasta ja sillä on mahdollista kilpailla helposti myös maanlaajuisilla markkinoilla. Siitä huolimatta, että koulutus on vaativa, se kerää joka vuosi tasaisen hakijamäärän, joista vain melko pieni osa hyväksytään sisään koulutusohjelmaan opiskelijoiksi ja tuleviksi insinööreiksi. Tällä tavalla on mahdollista varmistaa, että alan opiskelijoiden motivaatio on kunnossa jo ennen koulutukseen pääsyä ja arvosanat ovat kohdallaan tarvittavissa oppiaineissa.

Insinööri ja kiinteistön kauppa

Uuden kodin ostaminen on usealle meistä se yksi elämän suurimmista hankinnoista. Kuntotarkastuksen tarkoituksena on tuottaa kaupan osapuolille puolueetonta tietoa asunnon tai talon rakennus teknisestä kunnosta, korjaustarpeista ja mahdollisista vaurio riskeistä, tämä tieto on erittäin arvokasta niin kohteen myyjälle kuin myös ostajalle.

Kuntotarkastuksen avulla pyritään muun muassa vähentämään riitatilanteita, jotka syntyvät helposti kaupan jälkeen mahdollisesti ilmenevistä vioista, virheistä tai vaurioista. Teettäessään kuntotarkastuksen vähentää huomattavasti kaupanteon jälkeen syntyviä riitoja. Tällaisia riitoja voi syntyä korjauksesta sekä niiden maksajasta, silloin kun kiinteistön mahdolliset viat paljastuvat.

Asuntokauppa

Asunto-osakkeiden kaupassa myyjän vastuu ulottuu pääsääntöisesti kahden vuoden päähän myynnistä ja kiinteistönkaupassa puolestaan viiden vuoden päähän omistusoikeuden siirtymisestä. Asunto-osakkeiden kauppaa säätelee asuntokauppalaki ja omakotitalojen eli kiinteistöjen kauppaa maakaari. Myyjällä on velvollisuus kertoa ostajalle tiedossa olevista vioista ja vaurioista ennen kauppaa kuten vesivahingoista. Kuntotarkastuksen teettäminen ei siten korvaa tai poista myyjälle säädettyjä vastuita. Ostajalla puolestaan on velvollisuus tarkastaa kiinteistö tai asunto ennen kaupan tekemistä.

Kiinteistökauppa

Kiinteistöä myytäessä suoritettavissa tutkimuksissa kuten kuntotutkimuksessa kiinteistö tarkastetaan ammattilaisen toimesta, tällaiset kiinteistöön kohdistuvat tutkimukset suorittaa insinööri. Kuntotutkimuksessa muun muassa koko kiinteistö tarkastetaan. Kosteus- ja mikrobivaurioituneet, puhekielessä niin sanotut homehtuneet rakenteiden osat ja rakenteet ovat lähestulkoon ilman poikkeuksia erittäin merkittäviä riskitekijöitä asukkaiden terveyden kannalta. Mikrobivaurioitunut rakenne saattaa pahimmillaan jopa pilata täysin rakennuksen sisäilman, joka puolestaan saattaa aiheuttaa hyvin vakavia, pitkäaikaisia oireita. Tämän lisäksi pitkään jatkunut kosteus- ja mikrobivaurio heikentää kiinteistön rakenteiden lujuutta.

Yleensä jo pelkkä epäilys siitä, että kodin sisäilman laatu ei ole hyvä sekä mahdolliset epämiellyttävät aistimukset ja oireet, ovat riittävän hyvä syy kuntotutkimuksen teettämiselle. Kuntotutkimus toimii myös kiinteänä osana asuntojen ja kiinteistöjen laatuvirheitä koskevia riitoja, tällöin vaurioiden merkittävyys on syytä todentaa siviili riidasta ulkopuolisella taholla.

Nykyään puhutaan myös usein niin kutsutuista hometaloista, eli rakennuksista, jotka ovat suuresti mikrobivaurioituneet. Syyt mikrobivaurioihin, seuraukset sekä korjausten mahdollisuus selvitetäänkin ensisijaisesti kuntotutkimuksilla. Koska kyseessä on hyvin tärkeä tutkimus, joka antaa tutkimuksen tilanneelle henkilölle erittäin kallisarvoista tietoa, on tutkimuksen suorittajan oltava alansa ammattilainen. Kuntotutkimus on hyvä tilata asiantutija yritykseltä, jonka kaikki tarkastajat ovat koulutuksen käyneitä ja omaavat vaadittavan ammattitaidon sekä pätevyyden.  

Kuluttaja ja insinööri

Insinööreistä saattaa olla paljon stereotypioita ja väli tavallisen kuluttajan ja insinöörin välillä näyttää suurelta. Maallikko asiakasta saattaa mahdollisesti kauhistuttaa tulkita insinöörin laatimaa asiantuntijalausuntoa. Ammattikieli on täynnä teknisiä termejä ja tietoa, jonka tulkitseminen saattaa olla haastavampaa kuin osaisi olettaakan. U-arvot, konduktanssit ja RH-prosentit kuulostavat niminä jo haastavilta, saati sitten teksti yhteyksissä, joissa niistä pitäisi tulkitakin jotain. Ennen vanhaan insinöörillä oli mahdollisuus olla insinööri ja kuluttajalla ei ollut pokkaa asiantuntijan kyseenalaistamiseksi.

Moni rakennus- ja kiinteistöalan yritys pyrkii palveluillaan tuomaan kuluttajan ja insinöörin lähemmäs toisiaan sekä pienentämään heidän välillä olevaa kuilua sekä karsimaan turhat monimutkaiset kaava koukerot heidän välistä. 

Rakennus- ja kiinteistöalan yrityksen lähtökohtana olisi syytä olla se, että kuluttajan ei tarvitse ymmärtää eikä kuulukaan ymmärtää alan joskus vaikeaakin termistöä, jotta asiakas olisi kykenevä ymmärtämään kotinsa kunnon. Asiantuntijoiden tulee siis osata kertoa havainnot asiakkaille siten, että jokainen kodin omistaja ymmärtää tilanteen ja asunnon kunnon. Heidän vastuulla on myös uskaltaa kertoa asiat asioina realistisesti, eikä kaunistellen. Asiat on toki kuitenkin hyvä kertoa hienovaraisesti siten, ettei kukaan loukkaannu. 

Lakimies ja kiinteistö

Mikäli tarvitset apua kiinteistöön liittyvissä asioissa, ota yhteyttä meidän asiantunteviin lakimiehiin.