Viimeisimmät

Varojen jakaminen taloyhtiössä

Asunto-osakeyhtiön varojen jakaminen osakkeenomistajille on mahdollista vain lain määrittämällä tavalla, jota säädetään asunto-osakeyhtiölain 11 luvun 1 §:ssä. Varojen jakamista säädetään myös 2, 17, 19 sekä 22 luvuissa. Laissa on myös määritetty laiton varojenjako, joka AOYL 11 luvun 1 §:n 2 momentin mukaan on mikä tahansa toimenpide, joka vähentää taloyhtiön varoja tai lisää sen velkoja, mutta ei liity mitenkään yhtiön tarkoitukseen ja toimintaan. Esimerkkinä tästä voi olla palvelun tai rakennusoikeuden myynti yhtiön osakkeenomistajille alihintaan.

Osakkaille voidaan jakaa varoja voitonjaon kautta, eli toisin sanoen yhtiö voi jakaa osakkaille osinkoa. Varoja voi jakaa myös vapaan oman pääoman rahaston jakamisen kautta, johon sovelletaan samoja sääntöjä ja periaatteita kuin osingon jakamiseenkin.

Varojen jakaminen on kyseessä toteutettaessa esimerkiksi asunto-osakeyhtiölain 17 luvussa mainittu osakepääoman alentaminen, jolloin sovelletaan myös velkojiensuojamenettelyä. Toinen keino jakaa varoja on hankkia tai lunastaa yhtiön omia osakkeita, jota säädetään AOYL 2 ja 18 luvussa. Viimeinen laillinen keino jakaa yhtiön varoja AOYL 22 luvussa tarkoitettu yhtiön purkaminen ja rekisteristä poistaminen. AOYL 11 luvun 1 §:n 3 momentissa on mainittu, ettei yhtiön varoja voi jakaa ennen kuin yhtiö on rekisteröity.

Ennen yhtiön kuin varojen jakaminen suoritetaan on pidettävä mielessä yhtiön maksukyky. Maksukyvyn arviointi tulee tehdä mahdollisimman lähellä varojenjakotilannetta. Arvioinnissa on otettava huomioon viimeisimmän tilinpäätöksen tiedot, sekä muut yleisesti yhtiön talouteen vaikuttavat seikat, kuten esimerkiksi erääntyvät velat tai tulevat korjaukset. Maksukyvyn turvaamisella pyritään yleensä suojaamaan velkojia, sillä heidän kannalta on erittäin tärkeää että yhtiön toiminta jatkuu.

Lain mukaan yhtiön varoja ei saa jakaa, jos ennen päätöstä on tiedossa (tai olisi pitänyt olla tiedossa), että taloyhtiö on maksukyvytön – tai muuttuu maksukyvyttömäksi varojen jakamisen jälkeen. Tämä on säädetty AOYL 11 luvun 2 §:ssä. Maksukyvyn arviointi kuuluu hallituksen yleiseen huolellisuusvelvollisuuteen, joten hallitus voi myös joutua vahingonkorvausvastuuseen, mikäli yhtiön maksukyky arvioidaan väärin. Luonnollisesti maksukykyä ei tarvitse arvioida yhtiön purkamisen tai rekisteristä poistamisen yhteydessä, sillä silloin on kyse toiminnan lakkauttamisesta.

Kuten aikaisemmin mainittu, yhtiön varojen jakaminen perustuu viimeksi vahvistettuun tilinpäätökseen. Tästä toimintatavasta on säädetty AOYL 11 luvun 3 §:ssä, jonka mukaan niissä yhtiöissä, joissa on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisuus valita tilintarkastaja, jokainen tilinpäätös on tarkastettava. Kyseisessä pykälässä on lisäksi maininta siitä, että myös tilinpäätöksen jälkeiset muutokset on otettava huomioon varojen jaossa.

Mikäli yhtiön varoja jaetaan laittomasti, voi tämä johtaa muun muassa AOYL 11 luvun 4 §:ssä tarkoitettuun palautusvelvollisuuteen. Palautettavalle määrälle on myös maksettava vuotuista korkoa korkolain (633/1982) 12 §:ssä tarkoitetun viitekoron mukaisesti.

Osinko ja vapaan oman pääoman rahaston jakaminen, sekä päätöksenteko jakamisesta

Yhtiön varojen jakaminen on enimmäismäärältään säädetty AOYL 11 luvun 5 §:ssä, jonka mukaan yhtiö saa jakaa sen vapaan oman pääoman, josta on vähennetty yhtiöjärjestyksen mukaan jakamatta jätettävät varat. On tärkeää, että yhtiön maksukyky olisi arvioitu ennen varojen jakoa, jotta 2 §:ssä säädetty toteutuisi. Käytännössä jaettavista varoista vähennetään aikaisempien tilikausien tappiot, sekä oman pääoman rahastojen mahdollinen negatiivinen arvo.

Tämä säädös koskee myös muuta vapaan oman pääoman jakamista, kuten sijoitetun vapaan pääoman rahasto tai mahdolliset muut yhtiöjärjestyksessä merkityt vapaaehtoiset rahastot.

Yhtiön varojen jakaminen päätetään lain 11 luvun 6 §:n mukaan yhtiökokouksessa. Päätös tehdään normaalina enemmistöpäätöksenä, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty suuremmasta enemmistöstä. Yhtiökokous voi päättää jakaa enemmän varoja kun hallitus ehdottaa tai hyväksyy vain silloin, kun yhtiökokous on tähän yhtiöjärjestyksen mukaan velvollinen. Yhtiökokouskutsussa on oltava mahdollisesta varojen jakamisesta tieto. Yhtiökokouskutsuun sovelletaan AOYL 6 luvun 18-22 §:ssä säädettyä.

AOYL 11 luvun 6 §: n 2 momentti sisältää valtuutuksen yhtiön hallitukselle, jonka nojalla hallitus pystyy päättämään osingonjaosta tai vapaan oman pääoman rahaston jakamisesta. Tämä valtuutus annetaan lain mukaan samalla yhtiökokouksen päätöksellä, jossa asetetaan jaon enimmäismäärä. Valtuutus on voimassa enintään seuraavaan varsinaisen yhtiökokouksen alkuun asti. Hallituksen päätöksessä on mainittava vähintään jaon määrä, sekä eriteltävä mitä varoja jakoon käytetään.

Varojen jakaminen on myös muulla tavalla, kuin AOYL 11 luvun 1 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla, mikäli kaikki osakkeenomistajat ovat asiasta yksimielisiä. Toki jaettavan varan on oltava vapaata omaa pääomaa, eikä jako voi olla ristiriidassa yhtiöjärjestyksen kanssa.

Muut yhtiön varojen jakoon liittyvät säännökset

Asunto-osakeyhtiö voi antaa osakkailleen myös rahalainaa.

Tämä on mahdollista vain, jos velallinen ei kuulu AOYL 11 luvun 8 §:ssa tarkoitettuun lähipiiriin ja laina on tarpeellinen yhtiön edut huomioon ottaen. Lainaa voi esimerkiksi antaa taloyhtiön rakennuksen huoltoa varten. Samaa noudatetaan vakuuden antamisessa. Lainanannon yhteydessä on tapauskohtaisesti arvioitava lainan laillisuus, sekä huomioitava luottoriski. Esimerkiksi lainan ottajilla on oltava riittävät vakuudet.

Tietyissä tilanteissa asunto-osakeyhtiö voi kuitenkin antaa lainan yhtiön lähipiirissä olevalle henkilölle, joista säädetään AOYL 11 luvun 8 §:n 1 momentissa. Tällaisen lainan antamisen edellytykseksi on, että lainan tarkoitus on yhtiön etujen mukainen.

Lain mukaan lainaa voidaan kaikkien osakkeenomistajien suostumuksella antaa AOYL 11 luvun 8 §:n 1 momentin 1 kohdassa mainituille henkilöille. Näitä henkilöitä ovat ne, joilla on yhtiössä määräysvalta tai he ovat yhtiössä olevien määräysvaltaa käyttävien henkilöiden määräysvallassa. Lisäksi yhtiön kanssa samaan konserniin kuuluvat henkilöt lasketaan tähän mukaan.

Muille yhtiön lähipiiriin kuuluville henkilöille, jotka ovat märitelty 8 § 1 momentin 2-5 kohdissa, voi lainaa antaa vain, jos laina palvelee yhtiön etuja ja siitä on päätetty yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä (josta on säädetty AOYL 6 luvun 26 §:ssä).

Yhtiön lähipiiriin kuuluvat hallituksen lisäksi myös todella monet muut henkilöt – esimerkiksi ne, jotka optio-oikeuden nojalla voisivat tulla yhtiön omistajiksi. Myös tiettyjen henkilöiden aviopuolisot, tai avioliittomaisessa suhteessa heihin olevat henkilöt lasketaan yhtiön lähipiiriin.

YHTEYDENOTTO

Mikäli tarvitset apua asunto-osakeyhtiön varojen jakamiseen liittyvissä asioissa, ota yhteyttä asiantunteviin lakimiehiimme: https://www.kiinteistoriitalakimies.fi/yhteystiedot/

Lähteet:
Asunto-osakeyhtiölaki
Korkolaki 633/1982 12 §